Istället för ris

Det finns många livsmedel man kan använda istället för ris. Jag har redan skrivit om quinoa och här kommer några till:

Bulgur:
Innehåller mycket fiber, fosfor och magnesium.

Dinkel:
Rikt på mineraler som järn och magnesium.

Kamutvete:
Proteinrikt. Innehåller magnesium och zink. Är även bra som bas i grytor och sallader.

Kornris:
Innehåller ett kolesterolsänkande kostfiber. Rikt på kalium, magnesium och fosfor.

Mathavre:
Innehåller bra omättat fett, järn och kalium.

Matvete:
Rikt på järn, kalium, kalcium och magnesium.

Mellanmål

Har ni provat skiva äppel, blanda det med keso och hälla på lite frö? Det är jättegott och bra som mellanmål.

Våffeldagen!

Idag är det våffeldagen och jag fullkomligt ÄLSKAR våfflor.
Här är recept på lite smalare våfflor:

För 6 personer.

Ingredienser

2 ägg
2 1/2 dl mjölk
2 msk margarin
2 dl vetemjöl
½ dl havregryn
1 tsk bakpulver

Gör så här

Vispa samman äggulor och mjölk.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver.
Tillsätt det smälta margarinet.
Vispa äggvitorna hårt och blanda dem försiktigt ner i smeten.


Grädda i våffeljärn ca 1 1/2 minut.

Servera gärna med vaniljkesella och bär till :)



     

Krossade linfrö

Här kommer lite tips om när ni kan använda krossade linfrö:

- Bakning, tex bröd och bullar mm.
- Gröt
- Matlagning, tex köttfärssås, pannkakor, soppor mm.
- I smoothies
- I fil och yoghurt

Örtsoppa med kyckling och quinoa

Idag hittade jag detta receptet, sen lagade jag det till mig och mamma. Det blev supergott! Testa gärna=)

Örtsoppa med kyckling och quinoa

4 portioner.


Du behöver
2 msk olivolja
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot eller två små
200 g quinoa
100 g kycklingbitar
1,5 liter vatten
1 tsk mineralsalt
3 dl färska örtkryddor eller 1,5 paket djupfrysta örtkryddor.

1 lime

Så här gör du

Hacka rödlök och vitlök. Fräs tillsammans med kycklingbitarna i oljan.

Skär moroten i tunna strimlor eller använd en osthyvel.

Blanda löken&kycklingen, moroten och quinoa tillsammans och tillsätt vatten och salt.

Koka på svag värme cirka 15 minuter.

Tillsätt örtkryddorna och pressa i juicen från limen och koka på svag värme ytterligare 10 minuter.

Smaka av.


Quinoa istället för ris

Quinoa är proteinrikt och innehåller mycket järn, vitaminer och mineraler. Man kan använda det istället för ris, couscous eller pasta tillexempel. Passar bra till fisk, kyckling, kött och vegetariska rätter. Kan också användas till att göra gröt eller ha kall i salladen. Quinoa är fritt från gluten och innehåller faktiskt mer kalcium är mjölk! Det är även väldigt fettsnålt, nyttigt, och framför allt gott.

Har du smakat quinoa någon gång?

Minska ditt sötsug efter maten

Många vill gärna ha något sött efter maten, speciellt om maten varit väldigt salt. Genom att avsluta måltiden med grönsaker kan sötsuget minska.

Hur onyttigt är pizza?

Att leva hälsosamt handlar mycket om kunskap och prioritering. Bara för att man är hälsosam så betyder det inte att man inte kan äta onyttigt. Bara man inte gör det för ofta. En pizza då och då är inte så farligt. Visst, det är jätte onyttigt och innehåller många kalorier. Men vad innehåller en köpt pizza egentligen?

Deg - Pizzadegen kan liknas med vitt bröd och frallebullar. Det innehåller ungefär samma ingridiernser. Hur ofta äter du vitt bröd? Varje dag? Varannan dag? Någon gång i veckan?

Tomatsås -  Jag vet inte exagt vad alla har i sina tomatsåser. I Vissa kan det kanske finnas någon olja. Men annars är tomatsåsen nog ganska okej. Det är faktiskt rekomenderat att äta någon form (någon nyttig) av tomatsås dagligen!

Ost - Onyttigt. Innehåller det dåliga fettet, mättat fett. Men hur många skivor ost i veckan äter du utan att tänka på att det är onyttigt?

Sen kommer ju såklart valfritt pålägg. Det tänker jag inte gå in på för det kan ju varieras i all oändlighet. Alla förstår att en kebabpizza med sås är mycket onyttigare än en svamppizza.

Som sagt, en pizza då och då är helt okej. Bara det inte händer för ofta. Prioritering är a och o. Är du sugen på pizza? Skippa då alla skivor vittbröd med ost. Det är lika onyttigt. Njut istället av din pizza och välj något hälsosammare bröd eller något annat alternativ istället.

Hjälp din kropp att ta upp järn från maten

För att hjälpa kroppen ta upp all järn som finns i maten så kan man äta något som är rikt på C-vitamin. Ät gärna en apelsin till måltiden! (Dessutom täcker en apelsin dagens behov av C-vitamin)

Andra livsmedel med C-vitamin är: paprika, jordgubbar, nypon och spenat.


Sömnproblem?

Har du svårt för att somna på kvällen? Det kan vara så enkelt att det kan bero på det du dricker innan sängdags. Undvik dryck eller livsmedel som innehåller koffein. Tillexempel:
- Kaffe
- Sport och energidryck
- Kakao
- Te
- Läsk

Dricker du detta inom 6 timmar innan du går och lägger dig kan det bidra till sömnsvårigheter.

Skönhetstips

Lite grapefrukts skönhetstips:

- Häll i några deciliter färskpressad grapefrukt i badvattnet, det gör huden mjuk och len.

- För att få mjukt hårsvall kan du mixa 2 msk av valfritt balsam med färskpressad grapefrukt. Smörj in i nedre delen av håret och hårtopparna och låt verka över natten.

- Doppa en skiva grapefrukt i socker och gnugga händerna med den. Det gör naglarna ljusare och mjukgör nagelband och hud.


Lite om sömn.

Sömn är otroligt viktig för kroppens vila och återhämtning. Genom drömmar bearbetar du också alla intryck du tagit in under dagen. En god natts sömn gör dig även gladare och piggare. Du kan också koncentrera dig bättre och därmed öka dina prestaioner i arbetet såväl som i skolan. Personer med sömnproblem har en ökad risk att drabbas av tex depression.

Krossade linfrö

Krossade linfrö är bra för magen och tarmarna. Rekomenderat intag om dagen är 1-2 matskedar, äter du mer kan det medföra förstoppning. Genom krossade linfrö får du i dig omega-3 och mineraler. De minskar även risken för att drabbas av depression, hjärt-kärlsjukdom, diabetes och ledvärk. Hud och hår stärks av fröna.

Blå vindruvor

Kanske mer känt som röda vindruvor är bra för hjärtat, sänker blodtrycket och minskar kolesterolet.


Havregrynsgröt med rivet äppel

Detta är recept på en vanlig portion havregrynsgröt:

1 dl havregryn
2 dl vatten
ev lite salt

Koka upp i kastrull eller tillaga i mikron i 2-3 minuter

Använder du fiberhavregryn tillstätter du ½ dl vatten till.

Om du vill piffa upp havregrynen så är detta ett väldigt gott tips;
Riv ner ett rött äppel, rör om. Det varma äpplet ger en väldigt söt smak till gröten. Jag äter inte äppelmos men jag vet att många har det på gröten och jag kan tänka mig att detta smakar lite åt det hållet, fast mycket nyttigare! Gillar man kanel så passar det jättebra att blanda ner också! Perfekt till frukost.

Lax till middag!

Har precis ätit lax. Jättegott! Till det åt jag en härlig sallad.
Vad har ni ätit ikväll?

Visste ni förresten att lax bidrar till en vackrare hy?

Nyttig favorit till helgen: CHOKLAD!

Va? Choklad? Nyttigt? Hur hänger det ihop?

Mörk choklad med kakaomassa minst 70% är nyttigt. Mörk choklad innehåller antioxidanter som har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Choklad med mycket kakao är mäktigt och man brukar vara nöjd efter ett par rutor istället för kanske ett helt choklad om man väljer mjölkchoklad. Några rutor mörk choklad är alltså nyttigt och bra. Men även denna sorten innehåller mycket energi så man ska fortfarande vara varsam om hur mycket man äter!




Detta är min favorit!

Äppel

Äppel kan minska risken för hjärtkärlsjukdom, olika typer av cancer, åldersdiabetet och problem med luftvägarna.



Vad tycker ni om äppel?

Min frukost

Godmorgon på er!
Jag sitter just nu och äter frukost. Havregrynsgröt. Jättegott! Jag har värmt blåbär och hallon för att ha på gröten, då blir det mycket godare - och nyttigare. Till detta dricker jag en kopp grönt te och äter en kiwi.

Vad åt ni till frukost idag?

Visste du att..

.. Havre motverkar övervikt?

Fiber håller magen och tarmarna i trim!

Fiber håller magen och tarmarna i trim. Fiber förkortar tiden som maten behöver för att passera genom tarmarna och gör matsmältningen mer effektiv. Motverkar även förstoppning, infektioner och inlammationer i tjocktarmen. Fibrer ökar mättnadskänslan, vilket gör att vi känner oss mätta längre och äter därför mindre.


Finns bland annat i:
- grovt bröd, rågbröd, havregryn, vetekli, fullkornsflingor.

- morötter, kålrötter

- frukt och bär

- bönor, ärtor och linser.

- linfrö


Frukosten är viktig!

Under natten när man sover så tillförs det ingen energi till kroppen.Frukost på engelska heter breakfast och betyder ordagrant bryta fasta. För det är ju det man kan säga att man gjort under natten, fastat. Och efter nattens fasta behöver kroppen ny energi och det är därför frukosten är viktig.

Hoppar man över frukosten eller äter väldigt lite så har man svårare att fördela resten av måltiderna under dagen bra och man blir mycket lättare sugen på sötsaker. Detta resulterar i att man småäter mycket mer.

Med en bra och stor frukost orkar du mer och blir inte trött och orklös redan vid lunchtid. Musklerna och hjärnan behöver kolhydrater på morgonen för att vara pigg och alert.

Risken att du äter en för stor frukost är väldigt liten eftersom kroppen har hela dagen på sig att förbränna den. Lunch och middags portionerna är mycket viktigare att tänka på, speciellt vad du äter sent på kvällen. Frukosten bör bestå av ca 20-25% av dagens kaloriintag.

Kalorier

Kalorier är energi som man får i sig genom allt man äter och dricker. Det är när man får i sig mer energi än man förbrukar som man går upp i vikt. När man får i sig mindre energi än man förbrukar så går man ner i vikt. Går man varken upp eller ner i vikt så har man nått en matchvikt, dvs att man får i sig lika många kalorier som man förbrukar. Det kan vara bra att veta ungefär hur mycket energi om dagen man behöver men det är ingenting att stirra sig blind på. Inget är så enkelt som svart på vitt och inte heller det är med vikt och kalorier. Att räkna kalorier och gå ner i vikt behöver inte vara detsamma som att äta och leva hälsosamt.

Det finns många "tomma kalorier". Detta är kalorier som man får i sig men inte gör något bra för kroppen. Ett exempel är socker i teet. 1 sockerbit om dagen i ett år motsvarar ca 1kg fett på kroppen. Så alla  ni som har socker i kaffe och te, tänk på det!


Visste du att..

.. Lök ökar leverns förmåga att rensa ut gifter?

4 saker du inte visst om yoghurt

- Stärker skelettet
- Stärker immunförsvaret
- Hjälper dig att hålla vikten
- Bra mot orolig mage

Ät gärna lite yoghurt dagligen. Du kan antingen äta en portion yoghurt med frön och färska bär, eller göra en smoothie med yoghurt i. Använd dig av vanlig naturell youhurt eller någon med längre fetthalt. Inte någon fruktyouhurt för dem innehåller massa onödigt socker.

Sömn

De flesta vaknar upp mellan 10-12 gånger per natt. Sover du bredvid någon som snarkar så kan det göra att du vaknar upp ännu fler gånger under natten. Det kan resultera i att du själv förlorar ungefär en timmes sömn per natt, trots att det inte är du som snarkar.

Visste du att..

.. Alkohol gör att du blir sugen på sötsaker?

Mat sent på kvällen?

Kan man äta sent på kvällen?
 
En av många orsaker till att man borde och kan äta en stor frukost är för att kroppen har då hela dagen på sig att förbränna den. Det är ganska enkelt - ju senare du äter, ju kortare tid har kroppen på sig att förbränna den.

Anledningen till att du inte borde äta på natten är för då är kroppen inställd på att sova och rensas från gift och annat. Det stör även sömnen om kroppen ska arbeta hårt för att smälta maten samtidigt som den är påväg att varva ner. Samtidigt ska du inte gå och lägga dig om du är jättehungrig heller eftersom det kan göra att du får svårare att somna och sover dåligt. Men, som tumregel, ät inte sent på kvällen.

E-vitamin

E-vitamin skyddar cellerna från fria radikaler, som är skadliga ämnen i kroppen. Förbättrar syreförsörjningen hos musklerna, motverkar ärrbildningar och hjälper till att läka sår. E-vitamin ökar också effekten av vitamin A.

Man vet inte säkert vad brist på E-vitamin hos vuxna gör. Men det finns en del symptom som kan förekomma. Dessa är:
Hjärt- och cirkulationssjukdomar, muskelbesvär, svaghetstillstånd, hormonella störningar och anemi.

E-vitamin finns i livsmedel som:
Vegetabiliska oljor
Rapsolja
Nötter
Sötmandel
Vetegroddar
Solrosfrön
Pumpa frön
Gröna bladväxter

Vissa fullkornsprodukter
Ägg
Potatis & Rotfrukter
Frukt
Bär
Mjölk

E-vitamin är en fettlöslig vitamin.


Äpple innan eller efter maten?

Jag hörde för ett tag sen att om man äter ett äpple en stund innan måltiden (ca 20 min) så bidrar det till att kroppen kan förbränna maten snabbare.

Äter man äpplet direkt efter därimot så tar kroppen till sig maten mer.



Huruvida detta stämmer eller inte vet jag inte. Någon annan som också hört detta innan? Tror ni att det stämmer?

Cashewnötter istället för chips

Det är många och ofta som luras av att räkna kalorier på sånt de stoppar i sig. Visst spelar kalori intaget en stor roll eftersom man går upp i vikt när man inte förbränner lika mycket energi som man får i sig. Men trots detta ska man inte lita blint på kalorier.

Nötter (tex cashew) och chips blir mina exempel. De innehåller ungefär samma mängd kalorier per 100 gram. Många tänker "men då kan jag lika gärna äta chipsen om det är samma mängd kalorier". Jag tänkte också så innan jag visste bättre. Nu vet jag att äta 100 gram nötter eller chips är en enorm skillnad.

Både nötter och chips innehåller fett. Nötter innehåller omättat fett medan chips innehåller mättat.

Vad är då skillnaden? Mättat fett ökar kolosterolhalten i blodet, som kan leda till att risken för hjärt och kärlsjukdomar ökar.  Omättat fett sänker kolesterolet och kan därför minska risken för dessa sjukdomar.

Cashewnötter innehåller även omega-3 fettsyror som är viktiga för hjärnans, nervsystemets, ögonens funktion, och
reglerar bland annat blodtryck och immunförsvar. Dock är många cashewnötter väldigt saltade.

Chips innehåller även tillsatser.



Visste du att..

..Zink minskar sötsuget?




Zink främjar även nagel och hårväxten, bildandet av ben och läkandet av sår. Ämnesomsättningen och många enzymer i kroppen är berorende av mineralen. Zink är också en förutsättning för utnyttjandet av järn och A-vitamin.

Zink finns bland annant i livsmedel som:
skaldjur
kött
lever
havregryn
gröna ärtor
banan
vetekli






Sötsug

Det finns många olika orsaker till varför man blir sugen på sötsaker eller känner sig hungrig fast det inte var så längesen man åt. Ibland kan orsakerna vara så enkla som att; man är uttråkad eller törstig (eller i behov av vatten). Ibland kan det alltså hjälpa med att hitta på något och sysselsätta sig eller att dricka ett stort glas vatten.

Tänk efter nästa gång varför du egentligen är sugen och prova mina tips :) Ibland kan man helt enkelt bara vara sugen på att äta något för man tycker det "hör till", tillexempel en hemmakväll framför tvn. Men då kan man ju ibland byta ut godiset mot exotiska frukter som tillexempel ananas mango , riktigt gott och mycket nyttigare!

Rött te!

Även rött te kan ses som en hälsodryck. Det är koffeinfritt och är därför mer av ett kvällste. Har du sömnsvårigheter kan teet lugna och hjälpa dig att sova. Det innehåller mineraler och antioxidanter som sägs lindra stress, astma, eksem, kolik och allergi.

Vitaminer

Jag tror alla vet att det är viktigt att man får i sig vitaminer via mat varje dag.

Vitaminer delas in i fettlösliga- och vattenlösliga vitaminer. De fettlösligavitaminerna kan lagras i kroppen. De vattenlösligavitaminerna är viktigare att du får i dig varje dag eftersom de inte lagras i kroppen utan du kissar varje dag ut överskott, om det nu det finns något. Till de fettlösliga tillhör vitamin A, D, E och K. De vattenlösliga är alla B-vitaminer och C-vitamin.


Drick mer grönt te!

Grönt te:
♦ innehåller antioxidanter som skyddar hjärtat, minskar risken för cancer och motverkar diabetes.
♦ innehåller även flour, som är bra för tänderna. 
♦ är bra för hyn och suddar ut ålderstecken
♦ förbättrar uthålligheten
♦ ökar förbränningen

Grönt te är alltså en hälsodryck som är bra för många olika saker. Drick gärna minst en kopp om dagen! Ett tips är att dricka en kopp grönt te på morgonen, gärna ca en halvtimme innan frukost. När du dricker te får du ju även i dig en massa vatten som också är viktigt. Dessutom är det gott, så drick mer grönt te! :)

RSS 2.0