Lite uppdatering

Har inte kunnat uppdatera i veckan för har haft jätte mycket annat att göra:/
Idag åker jag iväg en vecka så det kommer inte bli uppdateringar förrens nästa vecka. Bara så ni vet. Men klicka gärna in då:)

Ta hand om er! Puss

Visste du att..

.. en apelsin om dagen räcker för att du ska få i dig tillräckligt med C-vitamin?




Kanel på gott och ont

Kanel hjälper till att stabilisera blodsockret. Detta är speciellt bra för diabetiker. Det finns forskre som rekomenderar ett intag på ca ½ tsk om dagen. Samtidigt finns det studier som visar att det finns ämen i kanel som kan ge leverskador. Så krydda med måttliga mängder!



Kex

Är du sugen på kex?
Prova att göra dina egna kex, detta är ett jätte bra recept på nyttiga och goda kex!

Ingridienser:
1,5 dl krossade linfrö
0,5 dl hela linfrö
0,5 dl pumpafrö
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl solrosfrö
2 tsk flingsalt
2 tsm torkad timjan
3 dl vatten (kokande)

Dessa kexen är verkligen super enkla att göra. Det enda som kan vara krångligt är att de ska stå i ugnen och gräddas i tio timmar (!)

Så här gör du:
Blanda först alla frön och kryddorna. Häll sedan över kokande vatten och rör runt. Låt det sen svälla i ca 30 min. Rör om då och då. Sätt på ugnen på 70 grader. Bre ut smeten på bakplåtspapper på en plåt och in i ugnen i 10 timmar!






Hälsokexen är jätte nyttiga och goda. Ett bra snacks att tugga på om du är sugen på något. Men tänk på att för mycket linfrö kan göra att du blir hård i magen. Rekomenderat intag om dagen för vuxen person är  2-3 msk.

Baka och njut!:)
 


Visste du att..

.. tillagad och uppvärmd tomat är nyttigare än färsk?



Tomater innehåller antioxidanten lykopen som minskar risken för flera sjukdomar (hjärt- och kärlsjukdomar, benskörhet, vissa former av cancer och diabetes.)

Tillagad tomat gör att det är lättare för kroppen att ta upp detta viktiga ämne. En kokt tomatsås kan alltså innehålla mer lykopen än färska tomater. Lykopen finns även i vattenmelon.
 


Kycklingschnizel med currysalsa

Hej på er! Tänkte lägga ut ett första recept här på bloggen. Mamma hittade detta receptet i tidningen för nån vecka sen och igår provade vi det. Det blev verkligen super gott! Men tyvärr har jag ingen bild på det. Men testa gärna detta receptet:)

Kycklingschnizel och Currysalsa
4 personer

Ingridienser:
500g kycklingfärs
4 äggvitor
1 msk konc. kycklingfond
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
4 dl ströbröd
2 msk smör
2 msk rapsolja

Currysalsan
1 gul lök
2 syrliga äpplen
1 morot
1 tsk curry
1 msk rapsolja
1 tsk konc. kycklingfond
1 dl grädde (ta helst någon fettsnål matlagningsgrädde)
1 dl vatten
maizena
salt och peppar

Gör såhär:
Blanda kycklingfärsen med äggvitor, kycklingfond, salt och peppar. Häll ut ströbrödet på en stor tallrik. Klicka ut färsen, platta till och vänd till brödpanerade schnizlar.

Skala och strimla lök och morot. Skala och skär upp äpplena i kärnfria bitar. Fräs allt med olja och curry i kastrull.
Tillsätt kycklingfond, vatten och grädde. Låt koka upp och red av med maizena. Sjud salsan fem minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

Stek schnizlarna i smör och olja ca 2 minuter på vardera sida eller till dess de fått vacker färg och knaprig yta.


Till detta gjorde vi ris och en härlig sallad!
Njut:)

Så mycket socker finns det i våra livsmedel

Här kan du se hur mycket socker det egentligen finns i våra livsmedel

Vitamin

Vad är vitamin?

Vitaminer är naturliga ämnen som finns i vår föda. De är på olika sätt nödvändiga för ämnesomsättningen. De är viktigt att man varje dag får i sig vitaminer genom föda eftersom kroppen inte kan tillverka de själv i den mängd som behövs. Det finns flera olika vitaminer och alla är bra för olika saker. Brist på en vitamin ger oftast någon form av bristsjukdom.


(Mer om vitaminer sen)

Fruktsallad

Ikväll slopar vi chips och godis! Jag och mamma kör på nyttigt fullt ut och gör en härlig fruktsallad till Melodifestivalen istället. Det är ju så himla gott OCH nyttigt. Gör ni er en  fruktsallad ni med vettja:)



Visst ser det härligt ut?

Godis på morgonen?

Är du en av många som tycker att godis, chips och andra onyttigheter smakar bäst på morgonen?

Det är så enkelt att frestas av gårdagens gottis som blivit över när man vaknar på morgonen. Men tänk en gång till innan du stoppar i dig massa onyttigheter innan frukosten nästa gång.
 
När du sovit under natten har du inte ätit på flera timmar och magen är därför oftast tom. Eftersom magen är tom så tar kroppen upp det första den får i sig direkt (bla därför det är viktigt med en bra frukost) Stoppar du då i dig en massa godis så tar kroppen upp det  direkt och mycket snabbare än om du hade ätit det lite senare när du även fått i dig bra med mat.





Ett godissug på morgonen kan bero just på att magen är tom och du egentligen är hungrig. Så undvik godiset på morgonen och ät en bra frukost istället. Det är mycket bättre för dig :)

Visste du att..

.. ägg är bra för huden?


Blåbär - superbäret

Blåbär innehåller flera vitaminer och många mineraler, bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn och B-vitamin. Den blåa färgen kommer från antioxidanten antocyaniner som är väldigt bra att få i sig.

Antocyaniner tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och andra allvarliga sjukdomar som tex olika cancerformer.

Blåbär håller hjärnan ung, skarp och hjälper till att skydda och förbättra minnet. 
 



Hjärt och kärlsjukdomar
Blåbär stärker blodkärlen i kroppen. Starkare blodkärl minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar.


Diabetes
Blåbär hjälper till att reglera blodsockret. Diabetes kan ge skador på ögats näthinna, man tror att blåbär har en skyddande effekt mot detta.


Diarré
Man använder ibland torkade blåbär som en behandlig av diarré och andra magproblem.


Cancer
Som tidigare nämn så är blåbären rika på antioxidanter. Antioxidanterna i blåbären sänker kolesterolvärdet och minskar cancerrisken. 



Blåbär  är alltså ett nyttigt bär med många bra egenskaper. Dessutom hjälper bären till med matsmältningen.


Välkommen till min nya blogg!

Hej på er, eller jag kanske ska säga; välkommen till min nya blogg!

Denna bloggen har jag tänkt på att starta i ca ett halvår men jag kommer aldrig till skott. Tänker ofta med "det hade jag kunnat skriva i bloggen om jag hade någon" och haft 100tals ideer hit och dit. Nu har jag äntligen skaffat bloggen men har ingen aning om vad jag ska skriva, hur jag ska skriva. Det är alltid svårt att börja skriva tycker jag. Men det är likadant med allt. Det är alltid svårt att börja, men när man väl gjort det så flyter det på. Denna bloggen är iallfall tänkt att handla om att leva nyttigt. Jag tycker att mat är intressant och roligt, speciellt nyttig mat. Tanken är att jag ska skriva om nyttiga - och onyttiga livsmedel, fakta - som om tillexempel vitaminer och antioxidanter, lägga ut recept medmera. Och lite om träning.

En ska som jag tycker är irriterande när man läser om nyttiga grejer och sånt är att man alltid får läsa och höra hur man ska göra men aldirg varför man ska göra det. Så det är något jag vill skriva om.  Tips och råd är alltid lättare att följa om man har en anledning, och om man vet hur skadligt vissa saker är eller om man vet hur bra andra grejer kan vara för kroppen. Människan vill alltid ha en mening med det dem gör- annars är det ju faktiskt meningslöst.

Alla vet att frukosten är det viktigaste målet om dagen för det har man fått höra sen man var typ 5. Men varför? Och varför är det egentligen så bra att äta spenat?

Jag har som sagt många ideer om den här bloggen men vet inte riktigt var och hur jag ska börja. Det kanske inte heller blir alls som jag tänkt, saker blir sällan de. Men jag börjar iallfall idag så får vi se vart det leder.

Hoppas ni klickar tillbaka hit!

/Healthy

RSS 2.0